Esitelmäkutsu – call for papers: Kuolema taiteissa ja kulttuurissa – SKTS:n tieteellinen seminaari 23.5.2019

Esitelmäkutsu – call for papers

Kuolema taiteissa ja kulttuurissa – SKTS:n tieteellinen seminaari 23.5.2019

Kuolema voi olla harvinainen vieras arjessamme, mutta taiteessa ja populaarikulttuurissa se on yleinen ja merkittävä aihe. Kuolemaa käsitellään lukuisista näkökulmista ja eri keinoin. Kulttuurisen ja taiteellisen ilmaisun lajit sana- ja kuvataiteen eri muodoista musiikkiin, teatteriin, tanssiin ja elokuvaan esittävät kuolemaan päättyviä ihmiskohtaloita, fiktiivisiä ja uskonnollisia tuonpuoleisen kuvia sekä omaan tai läheisen kuolemaan liittyviä inhimillisiä reaktioita. Kuolema voi esiintyä juonenkäänteenä ja sivuosassa tai olla koko teoksen ydin ja lähtökohta. Taiteen keinoin voidaan ilmaista lähelle tulleen kuoleman herättämiä tunteita tavalla, johon arkipuhe ei pysty, ja esittää lohdullisia mielikuvia. Kuolema voidaan esittää seesteisenä tai tyylilajista riippuen arkisena, pelottavana, mystisenä tai jopa koomisena. Esitystapa voi tuoda kuoleman käsittämisen lähemmäksi tai päinvastoin pitää sitä turvallisen välimatkan päässä.

Kysymme, miten kuolemaa käsitellään taiteissa ja muussa kulttuurisissa ilmaisuissa. Millaisia mielikuvia kuolemisesta, tuonpuoleisesta ja menetyksestä erilaiset genret ilmaisevat? Onko kuolemassa tabuja, joita ei voi käsitellä taiteen tai populaarikulttuurin keinoin? Entä miten taide tai populaarikulttuuri vaikuttavat siihen, mitä ajattelemme kuolemasta ja kuolemisesta? Ottaako fiktio uskonnon rooleja kuoleman mielikuvien tarjoajana? Ovatko taiteen tarjoamat kuoleman kuvastot muuttuneet vuosien saatossa?

Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seura ry. järjestää 23.5.2019 ”Kuolema taiteissa ja kulttuurissa” -seminaarin Tieteiden talolla Helsingissä (Kirkkokatu 6). Seminaariin esitelmiä pitämään ovat tervetulleita eri alojen tutkijat ja opiskelijat, joiden kiinnostuksen kohteena on kuoleman kulttuurinen esittäminen. Pyydämme lähettämään arvioitavaksi esitelmän abstraktin viimeistään 28.2.2019 (kaakos(at)utu.fi). Tieto abstraktien hyväksymisestä lähetetään 15.3. Abstraktin sopiva pituus on 300 sanaa. Liitä mukaan esitelmän otsikko ja yhteystietosi!

Seminaarin osallistumismaksu on 25 euroa, joka kattaa ateriat päivän aikana.

Skip to content