SKTS:n syksyn 2020 kuukausiesitelmät

Syyskuusta alkaen SKTS järjestää kuukausittain kaikille avoimen tapahtuman Tieteiden talossa, Kirkkokatu 6, 00170 Helsinki.

Syksyllä pyrimme organisoimaan myös etäyhteyden kaikkiin tapahtumiimme. Tiedotamme etäyhteydestä tarkemmin esitelmien lähestyessä. Yleisömäärä on Tieteiden talon saleissa rajattu niin, että turvavälit on mahdollista pitää.

Kuukausiesitelmät esittelevät kuolemantutkimusta eri näkökulmista tutkijoiden sekä asiantuntijoiden pitämien tunnin pituisten puheenvuorojen avulla. Tarkemmat kellonajat ja luentosalit ilmoitetaan myöhemmin!

Syyskuun 21. päivä klo 18-19 (sali 404) arkeologi ja luututkija Kati Salo luennoi otsikolla: ”Suomalaisten terveys 1000-1700-luvuilla luututkimusten perusteella.” Seuran Facebook-sivuilla voit seurata esitystä live-lähetyksen kautta!

Lokakuun 19. päivä klo 17-20 (sali 104) aiheena on kuoleman ekologia.

Monitieteellisestä ympäristöahdistus-tutkimuksesta tunnettu tutkija ja kirjailija Panu Pihkala tarkastelee esitelmässään lyhyesti neljää teemaa:
1) kuolinkäytäntöjen ympäristöystävällisyyteen liittyvä kiinnostus
2) ”vihreän hautauksen” liikkeet ja motiivit
3) ympäristösuru ja kuolema
4) ympäristöahdistuksen ja kuolema-ahdistuksen suhde

Pihkala on käsitellyt kuoleman ja ympäristöahdistuksen suhdetta esimerkiksi tietokirjoissaan Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (2017) sekä Mieli maassa? Ympäristötunteet (2019).

Toisena puhujana seminaarissa on Maunulan uurnalehdossa työskentelevä ylipuutarhuri Sari Hokkanen otsikolla ”Uurnan viimeinen matka.”

Seminaarissa julkistetaan myös SKTS:n järjestämän gradukilpailun voittaja ja kunniamainintojen saajat! Kilpailuun lähetettiin 18 gradua ja haluamme kiittää kaikkia osallistujia!

Seminaarista järjestetään etäyhteys Zoomin välityksellä. Luentojen aikana katsojat voivat Zoomissa esittää kysymyksiä luennoitsijoille.  Myös paikan päälle voi saapua seuraamaan tilaisuutta.

HUOM! Zoomissa tapahtumaa voi seurata max. 100 osallistujaa. Zoomia voi käyttää selaimen kautta, joten erillistä sovellusta ei ole välttämätöntä ladata. Zoom ei toimi Firefoxin selaimessa!

Marraskuun 16. päivä FT, dosentti Outi Hakola Helsingin yliopistosta luennoi otsikolla: ”Saako kuolemaa näyttää? Saattohoidosta kertovien dokumenttien suhde kuoleviin ihmisiin.”

Saattohoidosta kertovat dokumenttielokuvat ovat yleistyneet 2000-luvulla. Dokumenttien suhtautuminen kuoleviin ihmisiin ja kuolemaan ei kuitenkaan ole yksiselitteistä. Joissain dokumenttielokuvissa vältetään kuoleman näyttämistä ja keskitytään niihin merkityksiin, joita ihmiset kuolemalle antavat. Vastaavasti toisissa elokuvissa halutaan tuoda esille myös kuoleman fyysisiä puolia ja vieraillaan ihmisten kuolinvuoteilla. Tässä esitelmässä analysoin näiden eri lähestymistapojen taustoja ja seurauksia pohjautuen sekä dokumenttielokuviin että näiden elokuvien tekijähaastatteluihin.

Tervetuloa SKTS:n tilaisuuksiin!

Skip to content