Jäsen:

Heikki Rosenholm

Heikki Rosenholm

FM, väitöskirjatutkija, kulttuurihistoria, Turun yliopisto

Olen väitöskirjatutkija Turun yliopiston kulttuurihistoriassa. Minua kiinnostaa, kuinka elokuvissa tuodaan esiin kuolemaa ja tunteita, ja miten ne laajemmin kytkeytyvät yhteiskunnalliseen ilmapiiriin ja keskusteluun. Mitä voimme oppia kuolemasta ja siihen liittyvistä tunteista, tavoista ja asenteista tarkastelemalla elokuvaa? Väitöksessäni lähestyn näitä kysymyksiä 1940-1950-luvuilla valmistuneiden kotimaisten fiktioelokuvien kautta. Kotimaisen elokuvan ohella olen lisäksi laajemmin kiinnostunut niin klassisista kuin uusimmista kauhuelokuvista ja niiden tavoista kommentoida yhteiskunnallisia ilmiöitä.

1940-1950-luvuilla valmistui noin 370 pitkää kotimaista fiktioelokuvaa. Väitöstutkimuksessani olen syvällisempään analyysiin valinnut kyseisestä määrästä 11 elokuvaa. Tutkimusaineistossani elokuvien valinnoissa vaikuttavat varsinkin elokuvien valmistusajankohta, genre sekä elokuvissa esiintyvä kuolema tunteineen. Elokuva-aineistoa hyödyntämällä on mahdollista luoda entistä laajempi kuva suomalaisesta kuoleman historiasta ja avata uusia näkökulmia siihen, millaista suomalainen kuolemankulttuuri on.

Pro gradussani (2016) tarkastelin kuolemanpelkoa saksalaisessa ekspressionistisessa elokuvassa Nosferatu (1922). Maisteriksi valmistumisen jälkeen halusin jatkaa kuolemantutkimuksen parissa ja minua alkoi kiinnostaa vanhempi kotimainen fiktioelokuva, jota ei juuri ole tarkastelu kuolemantutkimuksen näkökulmasta. Aloitin väitöskirjatutkimukseni vuonna 2017 kulttuuriperinnön tutkimuksessa. Vuodesta 2021 alkaen olen tehnyt väitöstäni kulttuurihistoriassa.

Vuodesta 2020 alkaen olen toiminut seurassa tiedostusvastaavana ja 2022 alkaen myös sihteerinä.

Skip to content